Inicio Sobre la CFCS / About CFCS Programa / Program Resúmenes / Abstracts Inversión / Cost

cfcs

55 Reunión Anual / 55 Annual Meeting / 55 Congrès Annuel - CFCS

Del 8 al 12 de julio 2019, República Dominicana / July 8 to 12 , 2019, Dominican Republic / 8 - 12 Juillet, 2019, République Dominicaine

Presentaciones / Presentations

Programa Completo / Full Program

Multimedia - Videos

 

Inauguración / Opening Ceremony

Lunes 8 de Julio 2019 / Monday July 8, 2019

Discurso de Bienvenida / Welcome Comments
Dr. Wilfredo Colón
Presidente de la Junta de Directores
Sociedad Caribeña de Cultivos Alimenticios (CFCS)

Palabras de Inauguración / Opening Comments
Ing. Santiago Tejada,
Primer Vicepresidente
Centro para el Desarrollo Agropecuario y Forestal, Inc (CEDAF)

 

Conferencias Magistrales / Keynotes

Conferencia Magistral
Dr. Clement Sankat
Presidente de la Universidad de Belice
Profesor Emérito de la Universidad de las Indias Occidentales (UWI)

Conferencia Magistral 01 / Keynote 01
Plan de contingencia Fusarium oxysporum fsp cubense (Foc R4T) y ejercicio de simulacro
Carlos Ramón Urías Morales, OIRSA

Conferencia Magistral 02 / Keynote 02
Tourism and Natural Resources
Jake Kheel, Fundación Punta Cana

Conferencia Magistral 03 / Keynote 03
La polilla del tomate  (Tuta absoluta)
Carlos Ramón Urías Morales. OIRSA

Conferencia Magistral 04 / Keynote 04
Situación del Caracol Gigante Africano (Achatina fulica) en República Dominicana
Francisco Martínez Pujols

Conferencia Magistral 05 / Keynote 05
How an innovative agribusiness model is transforming farming and boosting sustainable sourcing in the Caribbean.
Eric Carroll1,3 and Dea Jessica1,2
Jueves 11 de julio 2019 / Thursday July 11, 2019

Conferencia Magistral 06 / Keynote 06
Unleashing the potential of the greenskin avocado market in the United States – A Tremendous Opportunity for the Caribbean.
Brian Rudert

Taller / Workshop

Taller Aplicando Diagnósticos a Distancia: Cómo Hacerlo y Recursos Disponibles
Workshop : Tapping Into Distance Diagnostics: How to and Available Resources

 

Programa Técnico / Technical Program

Lunes 8 de Julio 2019 / Monday July 8, 2019

Sesión / Session:
Forrajes y Producción Animal / Forage and Livestock

PA-01
Uso de los árboles y arbustivas en la suplementación animal durante la época seca
Elizabeth María Tejada Pérez1 y Pedro Antonio Núñez Ramos2

PA-02
Emisiones de óxido nitroso (N2O) desde un suelo pastoreado con bovinos en pasto Tanner (Brachiaria radican Napper) de República Dominicana
Pedro Antonio Núñez Ramos1, Rolando Medina Méndez2, Gregorio García Lagombra1, Víctor José Asencio1, Joaquín Caridad del Rosario1

Sesión / Session:
Agricultura Protegida / Protected Agriculture

AP_02
Effect of plant spacing and pruning on bell pepper production (Capsicum annuun L.) in a greenhouse in Suriname
R. Barhoe1, B.Sc. and L. Ori1, Ph.D.

AP_03
Caracterización y mapeo de la cadena de valor del ají (Capsicun annuum) morrón, cubanela cultivados en ambiente protegido en la República Dominicana.
César Martínez, Glennys López, Leocadia Sánchez, Yosaira Capellán

AP_04
Addressing climate change through protected agriculture: enhancing quality and productivity of vegetables in Guyana; A case study
Bissasar Chintamanie1 

Sesión / Session: 
Desarrollo Tecnológico / Technology Development

DT_01
Evaluación de adaptabilidad y tolerancia a enfermedades de cultivares de arroz del tipo Indica y Japónica introducidos desde Corea
Francisco Jiménez1,2 y Juan  de Dios Moya1

DT_03
Interactive Effects of Biochar and Fertilizer on the Growth of Potted Tomato Plants
Dee-Ann Wood, Jeff Chandler and Francis Lopez

DT_04
Biochar Interactive Effects with Potting Mixture and Biostimulant on Soil Properties and Bean Growth
Marc-Ari Weekes, Jeff Chandler and Francis Lopez

DT_05
Uso del biol de sargazo, como aporte de hormonas de crecimiento natural en cultivos de piña en República Dominicana
Elli Marcela Castillo Vargas.

DT_07
Tecnologías de aplicación y su uso en Agricultura de Precisión
Sonia Pérez Acosta

DT_08
Decision Support System for Agrotechnology Transfer (DSSAT): A toll to enhance climate resilience in the Caribbean: The case of rice in region 5 Guyana
Bissasar Chintamanie1

DT_09
Sistema de trazabilidad SERV2.0: Herramienta para la trazabilidad de productos agrícolas
Wilma Patricia Ali Núñez Mella.1, Oscar Peña 2, José Benzan2, Randolph Robles3, Gonzalo Morales3

 

Martes 9 de Julio 2019 / Tuesday July 9, 2019

Sesión / Session: 
Recursos Naturales y Medio Ambiente / Environment and Natural Resources   

RN_01
Natural  and Artifical Heliconia Hybrids
Antonio Sotomayor-Rios

RN_02
Vanilla planifolia: between omnipresence and techno-economic vulnerability, realities of “black gold” in the Guadeloupe undergrowth
Chaigneau Romane1, Vinglassalon Arsène2, Apatout Mathias2, Latchman Christophe3, Hammouya David1, Arsens Sully2, Tormin Philippe2, Diman Jean-Louis1, Bezard Marie1.

RN_03
Mainstreaming agroecology in Caribbean food systems for sustainable food and nutrition security
Jeri Kelly1, Vyjayanthi Lopez2 and Beate Scherf1

RN_04
Reabastecimiento de Agua en la Microcuenca Mahomita, Los Cacaos, San Cristóbal
Victoria Matias

RN_05
Complexity of agroforestry cropping systems in the undergrowth of Guadeloupe
Chaigneau Romane1, Hammouya David1, Tormin Philippe2, Bézard Marie1, Drillet Emilie2, Castro Nunes Teresa1, Diman Jean-Louis1.

RN_06
Construcción participativa de una visión colectiva de la valorización sostenible del bosque guadalupense (proyecto VALAB)
Bézard Marie1, Vinglassalon Arsène2, Barlagne Carla3, Drillet Emilie2, Diman Jean-Louis1

Sesión / Session:
Protección de Cultivos / Crop Protection

PC_01
Actualización sobre especies crípticas o biotipos del complejo de moscas blancas Bemisia tabaci (Gennadius) en la República Dominicana
Colmar Serra1, Cindy L. McKenzie2 y Lance Osborne3

PC_02
Compatibilidad de chinches depredadores (Hemiptera: Miridae) con siete híbridos de tomate (Solanum lycopersicum L.) en ambiente protegido
Colmar Serra & Anyelina Viloria

PC_03
Important Cultural Practices For Managing Insect Pests Of Root And Tuber Crops
Dakshina R. Seal, Rafia A. Khan, Edward A. Evans, Catherine Sabines and Shawbeta A. Seal

PC_05
El papel de los escarabajos ambrosiales en la epidemia del la marchitez del laurel que amenaza la produccion de aguacate en el sur de la Florida.
D. Carrillo

PC_06
Efficacy of abamectin and an organosilicone surfactant to control the Lychee erinose Mite, a new invasive pest in Florida
Alexandra M. Revynthi1, Luisa F. Cruz1, Poliane Sá Argolo1, Rita E. Duncan1, Maria-Alejandra Canon1, Nurhayat Tabanca2, Paul E. Kendra2, Catharine Mannion1 and Daniel Carrillo1

PC_07
Diagnóstico de nematodos fitoparásitos en vegetales producidos en invernaderos de las provincias La Vega y Espaillat
Marianela Conce Conce, Yency María Castillo, Marisol Morel Reyes, Socorro García Pantaleón y Pedro Antonio Núñez

PC_08
Huanglongbing: efectos en la producción citrícola, interacción vector hospederos y estructura poblacional del patógeno a diez años de su hallazgo en la Republica Dominicana
Matos, LA1, 2, X. Cayetano2, A. Feliz2, M. Ferreira2, A.  Cuello3, J. Borbon1, E. Gomez1,3,

PC_09
Seasonal pest assessment on newly-planted citrus in St. Croix, USVI
Amy J. Dreves, Ph.D.1 ;  Associate Professor of Crop and Soil Science, Pest Management Specialist, Michael Hurak2; Sustainable Agriculture, Research Analyst II , Stuart A. Weiss, Ph.D.2 ; Assistant Professor of Agronomy, Agroecologis , Stafford Crossman 1 ; Assistant Director, ANR Cooperative Extension Service

PC_10
An evaluation of Terbutryn (Igran) on Echinochloa colona (Bird Seed Grass or Jungle  Rice) in its medium to late post emergent stage of growth using different rates of herbicide application
Gomathinayagam Subramanian1*. Vinay. K. Punwa1 and Mr. Ravindra Persaud2

PC_12
Effects of chemical fertilizer and organic inputs (cattle dung and grass clipping) on the population of Eisenia foetida and plant growth parameters of Brassica rapa chinensis
Asifa Nabeela Ramroop1, Abdullah Adil Ansari1*

PC_13
Adaptation of production strategies of plantain in Guadeloupe and analysis of their relative contribution to the viability of farms
Bézard Marie1, Scherschel Lionel2, Diman Jean-Louis1, Morin Raphaël1.

PC_14
Situación y perspectivas de la producción de Orius spp
Rosina Taveras y Laura López.

 

Miércoles 10 de julio 2019 / Wednesday  July 10, 2019

Sesión / Session:
Agricultura General / General Agriculture

AG_01
Shoot morphological characteristics of six Colombian varieties of cassava (Manihot esculenta Crantz) grown in Jamaica
Burton, Saskia D.1, Jane E. Cohen2, and Fradian V. N. Murray2.

AG_02
Niveles de fangueos y su efecto sobre el rendimiento y sus componentes en la línea de Arroz J1358 en Juma, Bonao.
Ana Damaris Avilés Q.1, 2, Petronila Quezada Reyna1, Ing. Agrón. José Alarcón Mella, MSc2.

AG_03
Assessment of cassava production on medium to large plots in Guyana and Jamaica (2015-2016)
Joan Petersen1, Dionne Clarke-Harris1, Francis Asiedu1, Morris Taylor1, Oudho Homenauth2 and Vyjayanthi Lopez3

AG_04
Sweet Potato (Ipomoea batatas) cultivar selection in Barbados: Farmers’ Perceptions
J. Broomes and F. Lopez

AG_05
The Effect of vernalization and simulated ‘cold’ conditioning of garlic (Allium sativum) under tropical conditions.
Puran Bridgemohan [Crop Scientist], Arjune Ramoutar [Senior Instructor] & Geeta Debisingh [Professor]

AG_06
The Importance of Coconut Seedling Production in Guyana
Jhaman Kundun, Mitchroy Thom & Cyril Roberts

AG_08
Sustainable development in the horticulture sector in Suriname
Professor Dr. Henry Ori

AG_09
Delivering Hydroponic Technologies to Florida Urban Farmers
Francisco Rivera1*, Jonael Bosques2, E. Vanessa Campoverde3, German Sandoya4, Lorna Bravo5 and Jiangxiau Qiu6

AG_10
Towards a Methodology for Modeling Climate Impacts on Caribbean Agriculture - the Case of Jamaica
Dale Rankine1, Jane Cohen2, Michael Taylor3, Tannecia Stephenson1, and Andre Coy1  

Sesión / Session:
Economía y Sociología Rural / Economics and Rural Sociology

ES_02
Mercados nichos por café diferenciado en Puerto Rico: Un enfoque de valoración económica
Héctor Tavárez1, Carmen Álamo1, Mildred Cortés1

ES_04
Investigating Climate Signals in the Yield of Major Caribbean Crops
Gregory Gouveia1, Bruce Lauckner2, Keri Ferreira1 and De Shorn Bramble1

ES_05
Diversity of the socio-economic strategies of valorization of the undergrowth of Guadeloupe: a typology.
Castro Nunes Teresa,1 Chaigneau Romane,1 Vinglassalon Arsène,2 Barlagne Carla,3 Hammouya David,1 Diman Jean-Louis.1

ES_06
Índice de Competencias Organizacionales (ICO) como herramienta para contribuir al fortalecimiento de organizaciones agropecuarias en la República Dominicana
Luis Santiago Rivas.1, Carlos Espinal.2

ES_07
Between actors visions and institutional framework: Synergies and divergences within the undergrowth of a Caribbean island.
Castro Nunes Teresa,1 Cheval Agathe,2 Barlagne Carla,3 Apatout Mathias,4 Bézard Marie,1 Drillet Emilie,4 Larade Arnaud,6 Diman Jean-Louis.1

ES_08
An Approach towards Dairy Farming System Classification for the CARICOM Region; The Jamaican Dairy Farming Cost of Production Model.
Dean Avril1, Chavan Lyttle1

ES_09
Generación y evaluación de un medio de comunicación para la transferencia de tecnología en agricultura periurbana
Eduardo Fulcar1, Jesús Álvarez2, Luciano Aguirre2, Antonio Macías2

ES_10
The role of extension in strengthening the associativity to export high quality products within Guyana: CAEPNet’s role in enhancing Guyana’s competitiveness and reducing CARICOM’s food import bill
Bissasar Chintamanie1

ES_11
Escuelas de campo (ECAS) una alternativa eficaz para la transferencia de tecnología a cultivos de exportación con calidad e inocuidad en República Dominicana.
Walter Torres

ES_12
Beneficios financieros del uso del Manejo Integrado de Plagas (MIP) para los productores y exportadores de  vegetales orientales en la República Dominicana (DR)
John P. Warren

Sesión / Session:
Inocuidad de los Alimentos / Food Safety

IA_01
Resultado de estudio de presencia de cadmio en cacao (Teobroma cacao l.) en las zonas correspondientes a las Regionales Norte, Nordeste, Central y Este del Ministerio de Agricultura, República Dominicana.
Raúl Peralta Girón1 Daniel Montes de Oca1 Luis Sánchez Matos2 Josefina Tavarez2 Ariany Martinez2 Carlos Ariel Castillo3  Francis Herrera4  María Tavarez5  Carmen Gutierrez6, 7,8

IA_02
Probiotification of tropical fruit blends fermented with lactic acid bacteria (Lactobacillus Bulgaricus and Lactobacillus Plantarum)
Carmencita Duberry, Vishal Ganessingh, Dimple Singh-Ackbarali & Rohanie Maharaj*.

IA_03
Physiochemical properties of yoghurt made by culturing milk from different dairy producers; Buffalypso, Goat and Cow.
Singh-Ackbarali, D. 1 and Maharaj, R. 1

IA_04
Desafíos más grandes para el cumplimento de productores del Caribe con la Ley FSMA:  Requerimientos de inocuidad del agua en la finca y el uso de enmiendas de origen animal
Ana Francisca y Maria Altagracia Tavarez Méndez,

IA_05
Campaña Publicitaria y Educativa sobre Inocuidad de los Alimentos: Promover alimentos seguros que garanticen la salud de las familias dominicanas
Ana Francisca Tavarez Méndez

 

Foro de Productores / Producers Forum   

Fondo Especial para el Desarrollo Agropecuario - FEDA

Asociación de Productores de Piña de Monte Plata - ASOPROPIMOPLA

Clúster del Zapote de las Provincias Hermanas Mirabal, Espaillat y Afines, Inc 

 

Foro de Ganaderos / Livestock Forum

Proyecto Fortaleciendo la Cadena de Valor de la Ganadería Dominicana

Ganaderia en Dominicana